Cloenda acte Creiem en Catalunya 22 d’octubre de 2014, Auditori de Barcelona

Bon vespre a totes les persones que heu vingut avui. Vull agrair als acadèmics, empresaris i representants patronals la seva participació en aquest acte, així com agrair la generositat de tot l’equip, la feina del qual en els darrers mesos l’ha fet possible. Són, sou, el millor exemple de la capacitat de sumar i del pluralisme sectorial i territorial del món econòmic i empresarial que fa costat al país, el fa funcionar cada dia i que confia en el seu futur com a societat productiva, competitiva, madura i democràtica.

Permeteu-me que us recordi les raons per les que avui som aquí. Com tots vosaltres, sóc empresari. Això vol dir que sóc/que som persones que un bon dia vàrem decidir agafar la iniciativa, arremangar-nos i posar-nos a fer feina per dur a terme una idea que ens rondava pel cap. Diu el diccionari d’Estudis Catalans que l’empresari és “algú que no vacil·la en posar en execució els seus designis, que no tem d’emprendre les coses”

Dit d’una altra manera, els empresaris som creadors de somnis. Abans que empresaris, tots nosaltres hem estat somiadors: hem cregut en una idea no tangible, poc concreta, invisible, i li hem anat donant forma, aconseguint engrescar cada cop més persones, fent que aquella idea inicial fos més real i, el més important de tot, aconseguint generar benefici i riquesa envers la societat. Ara bé, si tornem a les definicions, diu també el diccionari d’Estudis Catalans que els somnis són “Imaginacions vanes de coses impossibles o cregudes impossibles. Esperances, projectes, que semblen no tenir cap probabilitat de realitzar-se”. Aquesta definició, pessimista, respon al tarannà que ens ha empès durant molt de temps com a societat, però que afortunadament hem aconseguit superar tots junts recentment. La societat està demanant canvis que fins fa ben poc pensàvem impossibles. Per això vam decidir, fa uns mesos, impulsar el Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya: per recordar a la societat que els empresaris sempre hem estat al costat del país, participant en la seva construcció i representant-lo arreu, i ho seguirem fent en tots els escenaris imaginables.

Els empresaris som flexibles. Estem acostumats al canvi, a mantenir-nos alerta, a detectar oportunitats i a seguir-les amb fe i confiança. Històricament ha estat així, però molt especialment en aquests darrers anys de crisi. Ho hem fet i ho seguirem fent sempre: adaptar-nos als canvis i millorar, forma part de l’ADN de l’empresari. Catalunya, com bona part de la societat europea, té per davant grans reptes. Ara, a diferència de molts altres moments crucials de la nostra història, tenim l’oportunitat de poder decidir col·lectivament i de crear un futur millor. Qualsevol empresari, directiu o emprenedor sap que hi ha una norma indiscutible, i és que les oportunitats s’han d’aprofitar. I ara, a Catalunya, en tenim una i de molt gran que no podem deixar passar de cap manera.

Creiem en Catalunya és una demostració que el sector empresarial català està cohesionat per sobre de sigles de patronals, cambres i organitzacions sectorials i territorials que el representen. Tots parlem el mateix llenguatge, tenim els mateixos objectius, patim les mateixes circumstàncies i creiem en el mateix. En els nostres projectes i en el nostre país. Tots anem a una.

El sector empresarial ha estat, sens dubte, un motor de desenvolupament social i econòmic al llarg de la història, generador de riquesa i de valors com l’esforç, la perseverança i el lideratge. L’empresa catalana ha estat i seguirà sent un dels referents internacionals del país, el mirall on la societat veu reflectit el seu saber fer. L’empresa catalana ha estat protagonista de la història del nostre país i volem que ho continuï sent: els empresaris sempre hem estat al costat del país quan ha estat necessari, donant suport als reptes que la història ens ha anat plantejant. Estem convençuts que aquesta actitud es mantindrà i que seguirem recolzant la societat catalana per afrontar en positiu i amb esperança tots els reptes i les oportunitats que ara mateix tenim damunt la taula.

Els empresaris, també ciutadans, volem un país amb més possibilitats. Una Catalunya rica i pròspera, que deixi enrere els formats caducs i incorpori noves idees. Per a moltes empreses el mercat ja és, i ho serà cada cop més, el món, tot el món; però ens convé molt que el mercat més proper, el més immediat, estigui en les millors condicions econòmiques possibles. Una Catalunya rica i pròspera ens convé i ens interessa; també com a empresaris, però sobretot com a ciutadans.

L’empresa representa el conjunt de la societat. Tots som empresa, igual que tots som Catalunya. Com a empresaris hem de ser plenament conscients de la nostra responsabilitat: la societat està molt pendent de la nostra opinió i ens escolta amb atenció perquè som el termòmetre del batec econòmic del país. Treballem des d’una posició privilegiada per a albirar els canvis, i per això la societat ens observa en moments d’incertesa. Creiem en Catalunya neix precisament d’assumir aquesta responsabilitat. Per això avui tots nosaltres estem aquí, per donar fe del nostre compromís. Cal que els empresaris parlem clar i apostem pel futur del país. Amb confiança. Amb humilitat. Fent el que sabem fer: treballar en el nostre àmbit professional perquè les empreses funcionin i col·laborin a tirar endavant el país que tots volem. No ens ha de fer por cap decisió que la societat catalana pugui prendre respecte al seu futur, perquè els empresaris estem avesats al canvi, a la detecció d’oportunitats i a la creació de somnis. No hem de tenir por, al contrari, hem de tenir esperança. Hem de confiar en que les coses es poden fer sempre millor. Entre tots. Perquè passi el que passi, decideixi el que decideixi el poble de Catalunya, els empresaris ens mantindrem al seu costat amb naturalitat i confiança.

Som conscients de les dificultats patides en aquests darrers 6 anys per efecte d’una crisi que ens ha portat a superar grans reptes, a reinventar la nostra activitat, els mercats de destí, l’estratègia… Els empresaris, autònoms, comerciants, emprenedors, directius, acadèmics i professionals de la indústria, de tot l’àmbit econòmic i empresarial de Catalunya, som tant o més conscients que la resta de la ciutadania de que ens calen solucions per a reactivar i impulsar el país. I això vol dir, entre moltes altres coses, poder decidir entre tots quines són les millors eines per aconseguir aquest objectiu, creant una societat feliç, pròspera, enèrgica, activa, crítica i conscient. Hem de poder decidir què fer amb el nostre enorme esforç fiscal –que els aquí presents coneixem i sovint patim—, decidir si podem invertir en més i millors programes público-privats de R+D+I. Decidir quines infraestructures logístiques i tecnològiques ens calen i poder-les finançar. Decidir si podem millorar els nostres serveis públics i alhora reduir la pressió fiscal. Decidir comptar amb una banca pública, una de veritat, que doni suport a les iniciatives empresarials. Decidir, tots plegats, un marc nacional de relacions laborals que afavoreixi l’empresa i els seus treballadors en un món productiu cada cop més canviant. Decidir, en definitiva, l’empresa que volem. El país que volem. Perquè en aquests moments tots els aquí presents som treballadors d’una empresa: Catalunya.

En els darrers mesos hem rebut moltíssimes mostres d’adhesió i de suport per part d’entitats de l’àmbit empresarial, però sobretot per part de molts ciutadans, “gent d’empresa” que formen part d’aquesta realitat empresarial. I és per això, que entenem que l’acte d’avui és un punt i seguit. Demà, des del Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya, continuarem treballant pel futur de la nostra economia i de l’empresa catalana.

Decidir el model empresarial que volem, decidir el país que volem, no és un somni tal i com el defineix l’Institut d’Estudis Catalans. No és en absolut una esperança vana. Tot això no és una utopia sinó una oportunitat real, una possibilitat que cada dia és més a prop i que estem construint entre tots. Crec que recullo la voluntat dels aquí presents i de molts i molts altres que no han pogut venir, en dir que SÍ, que ho volem, que volem construir un país millor, i que volem fer-ho aviat. Amb el compromís que els empresaris acompanyarem la societat catalana com ho hem fet sempre. Perquè ara, més que mai, Catalunya és la nostra empresa i nosaltres, Creiem en Catalunya.

Moltes gràcies a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *